Skip content

Technische vragen

  • Technische vragen

    Voor korte technische vragen kan u ook bij ons terecht. Heeft u de goederen waarover de vragen gaan nog niet bij ons aangekocht en nemen deze vragen meer dan 2' in beslag, dan zijn wij genoodzaakt om over te stappen naar het tarief lichtadvies.

  • Hoe werken dimmers?

    Dimmers geven je de mogelijkheid de lichtsterkte zelf te bepalen. Ze creëren een unieke sfeer in de ruimte die je kan aanpassen naargelang je stemming. Daarnaast bespaar je ook nog eens energie door een lamp te dimmen. Win-Win!

    Dit zijn de meest gebruikte dimsystemen: 

    1-10V dimmers

    Dit systeem is perfect voor professioneel gebruik. Met een bereik van 0-100% lichtintensiteit en vooraf geprogrammeerde lichtscènes voor domoticatoepassingen. Deze dimmers maken gebruik van een analoge dimtechnologie waarbij een signaal wordt gegeven tussen 1 en 10 volt of een potentiometer (100K lineair). Dit vereist twee stuurdraden tussen de voeding en de dimmer, een beperkt aantal voedingen bij gebruik van een potentiometer en een hoofdschakelaar om het verlichtingssysteem aan en uit te schakelen. Als een potentiometer wordt gebruikt, is een beperkt aantal voedingen mogelijk.

    DALI-dimmers

    Digital Addressable Light Interface (DALI) is een universele standaard voor digitale dimsystemen. Deze standaard is een van de meest gebruikte, zowel bij grote als bij kleine projecten. In tegenstelling tot bij de analoge dimmers, kunt u hiermee elk toestel afzonderlijk dimmen. Elke voeding krijgt immers een adres. Zo kan elk toestel apart worden bediend. De lampen kunnen ook signalen terugsturen, waardoor de verlichting flexibel en economisch kan worden aangepast. Integratie in gebouwbeheersystemen is vrij eenvoudig. We zijn een toonaangevend bedrijf op het vlak van verlichting en lid van DiiA, we omarmen dus nieuwe technologieën. De overgang naar DALI-2 was een logische volgende stap.

    Dimmen met drukknop

    Een installatie met een lage kost die werkt met een drukknop. Het licht is perfect dimbaar in een bereik van 0 tot 100%. Hou er echter rekening mee dat slechts een beperkt aantal voedingen kan worden gedimd met dezelfde knop (max. 5). Zo vermijdt men problemen met synchronisatie en zijn er geen 2 extra stuurdraden nodig. 

    Fase afsnijdingsdimmers

    Er bestaan twee technieken voor afsnijdingsdimmers: fase afsnijding en fase aansnijding. Bij deze manier van dimmen wordt een extra toestel, de dimmer, aangesloten op de primaire kant van de voeding. Er zijn geen extra stuurdraden nodig en de dimmer kan eenvoudig aan de bestaande installatie(s) worden toegevoegd. Met dit systeem kunt u dimmen tussen 30 en 100%, afhankelijk van het type dimmer dat u gebruikt. Let wel, wanneer u dimt naar het minimum, kan het licht gaan knipperen, en niet alle types zijn compatibel met led. We bevelen u aan om een fase afsnijddimmer te gebruiken.

  • Zijn LED lampen milieuvriendelijk?

    LED verlichting is de beste keuze voor iedereen die bewust zijn ecologische voetdruk wil minimaliseren. LED verlichting is volledig recycleerbaar en gaat langer mee. Daarnaast bevat het ook geen schadelijke stoffen (zoals kwik dat in TL buizen zit) en verbruik je minder energie met LED verlichting.

  • Wat is lichtkleur of kleurtemperatuur?

    Lichtkleur wordt uitgedrukt in Kelvin en wordt ook wel eens kleurtemperatuur genoemd. Je kan kiezen uit diverse kleurtemperaturen om verschillende sferen op te wekken. Zo heb je heel warm licht (1700K – 3300K) goed voor een gezellige sfeer en koel licht (3400K – 5000K) goed voor algemene verlichting.

    Daarnaast kan je in de betere ledverlichting ook dim-to-warm of tunable white toepassen.
    Dim-to-warm, ook al eens warm-dim genoemd en afgekort DTW, krijg je wanneer je je lamp bij het dimmen naar een lagere intensiteit zet en deze ook geler wordt. Het effect van een ondergaande zon. Des te hoger de zon staat, des te hoger de kleurtemperatuur. Gaat de zon onder, dan wordt de lucht ook geler en des te lager de Kelvin waarde is. Bij Tunable white, bv. de aanduiding 1800K – 6500K TW, kan je op volle intensiteit zelf beslissen hoe geel of hoe wit je licht is. Dit staat los van de RGB, RGBW of RGB-WW ledverlichting dat vaak in ledstrips wordt toegepast.

  • Hoe sluit ik stroomgestuurde spots aan?

    Bij het aansluiten van stroomgestuurde spots moet je enorm opletten. Sluit nooit een led aan op de voeding wanneer deze onder spanning staat. Wanneer je een ledvoeding onder spanning zet en de led is aangesloten, dan gaat de LED zelf zijn spanning/stroom, ook Forward Voltage genoemd, uit de voeding trekken. Sluit je een stroomgestuurde led aan op een ledvoeding die reeds onder spanning staan, dan gaat deze zijn volledig vermogen, in dit geval voorwaartse spanning, geven en de led laten flitsen/flashen waardoor deze kapot en klaar voor de prullenmand is. Uiteraard kan je deze vervangen. Liefst laat je dit niet gebeuren om onnodige kosten te vermijden.